Kde blogovat aneb vybrat správnou doménu není hračka

Vzhledem k tomu, že se sérií Blogerské vychytávky jsem se rozhodla dát si pro nějaký čas pauzu (dokud opět neobjevím nebo nenarazím na nějaké technické vymoženosti), rozhodla jsem se dnes napsat o nic méně záživný a možná dokonce ještě podstatnější článek - tudíž o srovnání domén, na nichž má v dnešní době bloger možnost odstartovat svou kariéru. Žijeme ve světě plném moderních technologií, proto nemusím příliš zdůrazňovat, že domén k využití se na internetu vyskytuje více než dost. Větší problém ovšem nastává v okamžiku, kdy se nezkušený člověk rozhodne některou z nich naslepo vybrat. Z tohoto důvodu vás dnes ve zkratce zasvětím do chodu domén, které jsem jak se říká na vlastní krk vyzkoušela a připojím k nim můj osobní názor. Myslím, že začátečníkům by toto mohlo přijít k duchu.


WEBNODE.CZ

Webnode je doména, u níž jsem začínala před nějakými třemi nebo čtyřmi lety bez jakýchkoliv vědomostí. Jak tedy můžete odvodit, velkou předností této domény je jednoduché ovládání a i člověk, který se na internetu cítí jako ryba na suchu se zde po nějaké době poměrně snadno a sám zorientuje. Zároveň ale musím podotknout, že pro blogování jako takové je webnode vzato kolem a kolem nevhodné, hodí se spíše pro oficiální stránky firmy, spolku nebo třídy. Samozřejmě netvrdím, že na webnode nesmíte blogovat, znám několik blogerek, které si své blogy dokázaly velmi šikovně a přehledně uspořádat a ráda je navštěvuji, ovšem zakládat zde první blog nedoporučuji.

BLOG.CZ

Blog.cz je v dnešní době jedna z nejrozšířenějších domén a většina blogerů a blogerek začínala právě tady. Já jsem zde měla založené své druhé stránky a kvůli přechodu z webnode jsem měla vcelku problémy se po technické stránce zorientovat, ale všechno je hlavně o zvyku. Na blog.cz se mi líbí vidina komunity a oficiálních stránek, kde je každý den odkaz na vybrané příspěvky, témata týdne a další. To by všechno bylo hezké, kdyby to ovšem fungovalo správně - v posledních letech, kdy jsem se pohybovala na blog.cz, jsem s administrativou jednoduše nebyla vůbec spokojená. Sdílené články neustále od stejných autorů a na žádné vyšší úrovni a časté technické výpadky představovaly jen začátek.
Blog.cz doporučuji začínajícím blogerům, povětšinou zde ovšem nevybudujete žádné profesionální impérium a jedná se hlavně o doménu, kde se můžete s blogem seznamovat, rozvíjet a věnovat  se mu především jako koníčku.

PÍŠE.CZ

S píše.cz mám jen pramálo zkušeností, jelikož blog jsem si zde založila především kvůli zmiňovaným výpadkům na blog.cz, ale příliš dlouho jsem to zde nevydržela. Ovládání sice není složité, ale já jsem si na něj zkrátka nezvykla a už samotný fakt, že blogy na této doméně se povětšinou nepohybují v nejvyšších žebříčcích zobrazení o čemsi vypovídá. Po funkční stránce bych píše.cz přirovnala k blog.cz, ale mě osobně toto prostředí nikdy nesedlo.

BLOGSPOT.COM

Poslední doménou, s níž mám zkušenosti, je blogspot. Zpočátku jsem se služby blogger hodně obávala a několik prvních týdnů - ne-li dokonce měsíců - jsem se snažila přijít na kloub ovládání, objevovala jsem a zkoumala a zase objevovala, ale nakonec ničeho z toho nelituji. Blogspot nabízí služby na profesionální úrovni, můžete si nastavit vlastní šablony, pracovat s HTML, přidávat služby jako je GFC, Google + a mnoho dalších výhod. Když si potom zvyknete na ovládání, zjistíte, že na celé obsluze blogu vlastně není nic těžkého, je přehledně uspořádaný a snadno se řídí
Blogger nejspíš není nejvhodnější volbou pro začínající blogery, ale pro ty pokročilejší z vás dle mého názoru rozhodně volba číslo jedna.

A jaké máte s těmito doménami zkušenosti vy?
Vyzkoušeli jste i některé nezmiňované domény?

22 komentářů:

  1. Pro mě je blog koníček, takže jsem pořád u domény blog.cz. Jasně, že občas měli nějaké problémy, že nešly přidávat články nebo to bylo zpomalený, ale to je snad normální. Já jsem na blogu.cz spokojená, nejsem žádná profesionální blogerka, takže mi to bohatě stačí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem samozřejmě nechtěla tvrdit, že nějaká doména je vyloženě lepší než druhá, ale osobně mi vyhovuje víc blogspot než blogger.
      Každopádně každý máme trochu jiný pohled na věc :)

      Vymazat
  2. já mám zkušenost zatím jen s blog.cz :)) musím se přiznat, že už tak měsíc uvažuji, že bych si založila i blogspot.cz, ale nevím, zda bych zvládla práci s HTML a tak :)) na blog.cz jsem spokojená, mám užší skupinku pravidelných čtenářů :)) navíc mi občas blogspot někdy přijde nepřehledný, jasně, je to chyba majitelů, ale setkala jsem se s tím už u více... a vadí mi, že prostě některým nemohu komentovat, protože to nemají jako možnost, to mám pocit, že si majitel až příliš myslí a věří si... ale jeho chyba, přišel o jeden, ne-li více komentářů :))

    každá doména má své klady i zápory :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se toho taky bála, ale vážně je to jen o zvyku, člověk všemu časem přijde na chuť :)
      Tak to je druhá stránka věci, ale jak jsi už zmiňovala, nejedná se ani tak o chybu domény jako spíše o chybu autora.

      Vymazat
  3. Bezvadný, téměř profesionální námět. Já nedám dopustit na Blog.cz, i když i on má své mouchy. Má také svou přístupnou administraci, kam se mohu v případě nouze, nebo kolapsu, obrátit. Nehodlám nikdy měnit doménu. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám zkušenost s Blogspotem a s Blog.cz. Pak jsem také zkoušela Estranky, ale to není moc pro osobní blog. :) Na blogspotu jsem spokojená. :)
    Mimochodem, jedna blogerka taky napsala podobný článek na tohle téma. :) http://kosatec.blogspot.cz/2016/01/blog-versus-blogspot.html

    PS: Tvůj příspěvek dorazil a je skvělý, omlouvám se, že jsem neodepsala, asi jsem si mail přečetla ve škole a pak jsem na to úplně zapomněla, to se mi stává. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Estranky jsem nezkoušela, ale vždycky mi přišlo, že se jedná o něco podobného jako píše.cz. Na článek se moc ráda podívám :)

      Díky, nic se neděje, já se jenom po zkušenostech vždycky radši ujišťuju :)

      Vymazat
  5. Já jsem začínala na blog.cz, ale velké množství reklam a neustálé výpadky mě donutili přesídlit jinam.. Teď jsem na webnode.cz a jsem opravdu spokojená. :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem začínala na blog.cz , ale rychle jsem tam skončila a přešla na blogspot :)
    Jsem nadmíru spokojená a mám stejný názor jako ty. Blogspot nabízí skvělé vymoženosti :)
    Pěkný článek! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Abych řekla pravdu, třeba o píše.cz jsem nikdy neslyšela :D
    Já jsem začínala na blog.cz a teď jsem spokojená na blogspot.com

    Gabux creativity

    OdpovědětVymazat
  8. Já začínala na blogspot, ale velmi rychle jsem odešla. Chtěla jsem štítky i rubriky, možná jsem nepochopila, jak to vlastně funguje :-) Přešla jsem na wordpress a nestěžuju si. Také administrativu pořád předělávají, někdy mi přijde, že spíš k horšímu než k lepšímu, ale někdy je to prostě o zvyku. Českých bloggerů na wordpressu není tolik jako na blogu.cz, ale jsou. Ta komunita mi trochu chybí, onen lepší přehled o tom, jestli někde není někdo nový. Ale tuším, že když jsem zabrousila hlouběji do wordpress administrativy, tak skrze žebříčky českých blogů se dalo najít hodně. Ale chce si to s tím víc vyhrát...

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem tedy naprostý internetový/počítačový antitalent, ale blogspot se mi zdál od začátku nejlepší variantou. Přestože neumím pracovat ani s HTML, ani s šablonami, dá se tam podle mého vytvořit celkem jednoduchý, ale efektivní design i s pramalým úsilím a fajnšmejkři tam mají opravdu mnoho možností, takže já bych neměnila :)

    OdpovědětVymazat
  10. Jsem od začátku na blogspot.cz a zatím naprostá spokojenost.
    http://touhyalasky.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  11. Já začinala na webnode.cz, jenomže mi tato doména přestala vyhovovat, když jsem chtěla rozjet blogování ve větším. Navíc už jsem dlouho uvažovala o přesunu na blogger.com. Blog.cz jsem naopak na chut nikdy nepřišla.
    Momentálně jsem s bloggerem a jeho možnostmi naprosto spokojená :)

    OdpovědětVymazat
  12. Skvělý článek :) Já jsem před několika lety začínala dokonce ještě na estrankách :) Cítila jsem se opravdu jako ryba na suchu a estranky měly hodně jednoduché ovládání. Jsou ale dobré jen na rozkoukání, na šablonách se totiž nedá nic změnit a je málo možností jak blog předělat k obrazu svému :) Pak jsem zkusila blog.cz, s kterým jsem byla spokojená, dokud nezačali být ty technické výpadky :) A teď blogger, který je jednoznačně nejlepší :) Nejdříve je těžké se zorientovat, ale jsem přišla na to, že to není tak složité, jak to vypadá :)

    OdpovědětVymazat
  13. Na blog je ještě vhodný například tumblr.com, kde myslím operuje slušná česko-slovenská komunita. Není to dělané na příliš dlouhé blogování články a spíše si poradí s kratšími texty nebo audiovizuálním obsahem.

    Pak se dá blog ještě rozjet na wordpress.com, ale ten je myslím technicky trochu složitější.

    OdpovědětVymazat
  14. Na blog.cz jsem asi od svých deseti let (rok 2007) a vystřídala jsem pár blogů. Pamatuju ještě ty doby, kdy neexistoval volitelný menu box a některé blogerky si dělaly menu přes profil. Dneska je sice všechno dost jednodušší, ale vytáčí mě přístup k uživatelům. Pokud něco nejede, není snad takový problém dát někam upozornění "Server je momentálně nedostupný z důvodu bla bla". Takhle jsem párkrát jak pitomec hledala chybu u sebe.

    Blogspot jsme zkoušeli ve škole v rámci výuky. Každý z nás si měl vést blog a dostával body za články/různé serepetičky/přenastavení designu apod. To mě docela bavilo a chvíli jsem uvažovala, že se fakt přestěhuju. Nejsem sice nějaký expert, ale s HTML něco málo umím.

    Na pise.cz mi jakožto čtenářce vadí to, že si nemohu přečíst článek, dokud nevypnu adblock. Sama si chci rozhodnout, koho a co podpořím tím, že si nechám zobrazovat reklamy (takhle "podporuju" třeba blog.cz a youtube), a když mě to nepustí na článek kvůli tomu, že si nenechám zobrazovat reklamy, tak sbohem a šáteček, už tam víckrát nezavítám.

    OdpovědětVymazat
  15. Já jsem s blogováním začala na Blog.cz a jsem tam dodnes :) asi jen dvakrát jsem se pokusila blogovat jinde, ale vždycky jsem se vrátila zpátky na blog, možná se zkusím kouknout na Píšu.cz :)

    OdpovědětVymazat
  16. ja mám Blogspot a musím povedať,že pre mna to nebolo zo začiatku ľahké,veľa vecí som hladala po internete alebo sa poradila s inými blogerkami,inak by som sa s tym trápila hodiny. :)
    adrianestyle

    OdpovědětVymazat
  17. Zajímavý článek. Já jsem měla před mnoha a mnoha lety blog na blog.cz, ale právě kvůli nespolehlivosti jsem se brzy přesunula na blogspot. Ještě jsem si pohrávala s píše.cz a ještě jedním serverem, nemohu si vůbec vzpomenout, jak se jmenoval, ale nepřesvědčily mě. Blogspot je podle mě nejlepší, navíc jsem se po čase naučila pár (slovy asi tři) fíglů s html, takže v tomhle směru se můžu na blogspotu vyřádit. Celkově mi přijde, že na téhle doméně člověk narazí na blogy, u kterých ani nevěří, že to jsou osobní blogy, jak pěkně si se vzhledem autor pohrál. Takže za mě jasná volba :) Super nápad na článek! :) Přeji Ti krásný pátek a povedený víkend :)

    OdpovědětVymazat
  18. Osobně jsem vyzkoušela, jak webnode, blog.cz a teď používám blogspot a souhlasím s tím, že je nejlepší, neprofesionálnější a vůbec nej!

    Nika

    OdpovědětVymazat
  19. Na blog.cz začínala asi drvivá väčšina terajších blogerov. A tí šikovnejší potom prešli na Blogger. Tiež som to pred mnohými rokmi skúšala, no v tom čase mi to pripadalo chaotické. Nakoniec som sa ale po čase predsalen odhodlala prejsť na Blogger a dnes sa už smejem že čo som na tom mohla nevedieť, veď to je aké ľahké :-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.