Jak se vyspat dorůžova aneb 10 tipů na zdravý spánek

Během psaní této věty jsem třikrát zívla. S problémy spjatými se spánkem máme neblahé zkušenosti asi všichni. Rad, tipů a fíglů, jak si nejlépe přivodit zdravý spánek je hned celá řada. Osobně ale zastávám názor, že jich nikdy nebude právě dost. Proto jsem se rozhodla dnešní článek věnovat této zmiňované problematice a seznámit vás s pár tipy z mojí hlavy. Jsem si jistá, že spoustu z nich budete znát, ale třeba vás něco překvapí nebo narazíte na vychytávku, kterou vás doposud ještě nenapadlo vyzkoušet.


1. Nespěte přes den
Aneb šlofíkům odzvonilo! Pokud jste zvyklí si po obědě a svačinkách dát dvacet nebo si po náročném dni stráveném ve škole eventuálně práci zdřímnout na kanapi, od teď máte smůlu. Důvod vaší večerní nespavosti je totiž naprosto jednoduchý - když si spánek rozložíte přes celý den, jen stěží pak usnete na sedm hodin v kuse, aby si vaše tělo pořádně odpočinulo. Nemusím doufám zdůrazňovat, že toto počínání mu nijak neprospívá.

2. Pravidelný režim
Druhý bod je úzce spjatý s prvním. Pravidelný režim je hodně důležitý, jak jste se dozvěděli v prvním odstavci, šlofíky po jídle zde rozhodně nejsou vítané. Zásadní je ale i doba, kdy chodíte spát a kdy vstáváte. Pokud si vaše tělo navykne chodit spát o půlnoci a vstávat v deset hodin ráno, nejenom že celé dopoledne prospíte, ale budete mít velké problémy usnout a vzbudit se dříve, až to bude potřeba. Proto je vhodné stanovit si pevný řád a říct si, že kupříkladu nejpozději před půl jedenáctou půjdete na kutě, abyste ráno v sedm byli čilí jako rybička.

3. Ani dlouze, ani krátce
Při stanovování hodinového režimu je dobré do úvah započítat i fakt, že každý z nás potřebuje k pocitu odpočatosti prospat jiný počet hodin. Obecně se ale tvrdí, že bychom neměli spát méně než sedm hodin, ale zároveň ani víc než devět. Úplně ideální doba je osm hodin. Někomu stačí dokonce ještě méně než sedm hodin, jiný potřebuje alespoň devět, v obou směrech ale pozor na to, abyste výpočty příliš nepřepálili!

4. Tma nekouše
Prostředí, v němž spíte, také ani zdaleka nepatří mezi zanedbatelné složky. Tvrdý spánek vyžaduje tmu, při blikajícím budíku, nastartovaném počítači nebo zvonícím mobilu neusne nikdo. Proto spotřebiče vypněte, ztlumte jas nebo přes ně třeba přehoďte špinavé ponožky, to už je na vašem uvážení.

5. Čerstvý vzduch, spavý duch!
Tma je dobrá, to už víme, důležitý je ale také vzduch. V pokoji by nemělo být vydýcháno, ani teplo a ani zima. Vyvětrat místnost ale nikomu neuškodí a během léta se doporučuje spát s dokořán otevřeným oknem.

6. Měkkou postel nic nenahradí
Zdaleka nejdůležitější pro pohodlí je ale samozřejmě sama postel. Větrejte si peřiny, ať se provzdušní, načechrejte si polštáře, přidejte klidně pár plyšáků, z šuplíku vytáhněte pohodlné pyžamo a je-li libo klidně i chlupaté ponožky. Starejte se o sebe a svou postel - nikdo jiný to neudělá

7. Nejezte před spaním
Pohodlí bychom měli, ale celé bude poměrně k ničemu, když vás v břiše bude tížit těžký knedlík nebo salám. Říká se, že hodinu před spaním bychom neměli jíst, ale když přidáte pár minut navíc, nikdo se zlobit nebude a jedině vám to prospěje. 

8. Železná strava
Jak už jsem zmiňovala, před spaním rozhodně není dobrý nápad zajít vykrádat spižírnu. Jenomže ani dodržování tohoto pravidla nemusí vaše problémy úplně vyřešit - základ, jako takřka všude jinde, je vyvážená a zdravá strava. Když si totiž nacpete břicho k prasknutí třemi obřími hamburgery, vcelku už potom nezáleží, jestli jste je pozřeli půl nebo čtyři hodiny před odchodem do postele. Moc se neví, že důležitou složkou stravy, která má vliv na spánek, je železo. Pokud máte dlouhodobě se spaním problémy, toto je jedna možná příčina. Přesto zdrojů železa je celá spousta: od jater, hovězího a jehněčího maso, přes všemožné dary moře (jako jsou například ústřice a mušle), až po fazole, hrách či obyčejnou listovou zeleninu.

9. Uklidňující bílá
Další maličkostí, která vám může ulehčit spánek, je mléko. Tuto zahřátou tekutinu v kombinaci s medem využívaly zajisté už vaše babičky. Nápoj totiž zklidňuje nervy a tělo se dokáže naladit na odpočinkový režim. A jestli vám mléko se škraloupy zrovna dvakrát nevoní, vyzkoušejte meduňkový čaj.

10. Nemordujte své tělo
A na řadu přichází poslední rada - žádný kofein a energy drinky! Neříkám, abyste si nedali ranní a polední kávičku, večer ale ne. Raději si pořádně zacvičte, tím nic nezkazíte.


A jak jste na tom Vy?
Vyspali jste se dnes dorůžova?
Jste sova nebo spíše ranní ptáče?


19 komentářů:

  1. Mě jaksi nepomáhá vůbec nic, zkoušela jsem i čaje a nic. Když si tělo usmyslí, že bude usínat x hodin, prostě s tím nic nenadělám. Ještě zkusím ten pravidelný režim snad to pomůže. Jinak bude ráda když se i ty koukneš ke mě na blog a napíšeš mi nějaký komentař. ZDE
    S láskou Rose

    OdpovědětVymazat
  2. Se všemi body naprosto souhlasím, uvedla jsi je znamenitě. Ale já se přiznám, že nic z toho v praxi nedodržuji, kromě čerstvého vzduchu a načechraných, čistých lůžkovin. Já mám zaručený, tzv. "babský recept", který používám, když se spánek nedostaví. Obleču se a dám se do práce. Garantuji, že za chvíli se chce hrozně spát, tak rychle do postele. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu. Abych byla upřímná, já sama taktéž dodržuju sotva půlku :D
      Díky za doporučení, máš pravdu, že to zafunguje skoro vždycky :)

      Vymazat
  3. Já spím hrozně nepravidelně, ale docela mi to vyhovuje (sice to pak končí tím, že jednou začas odpadnu v osm večer a vstávám v jedenáct a podobně, ale stává se.... :D). Já se o tyhle "způsoby jak dělat věci zdravě" a podobně moc nezajímám, ať už je to ohledně spánku nebo čehokoliv jiného :D Většinou si to dělám tak, jak mi to vyhovuje, což se většinou značně liší od názorů, jak je to "správně" :D

    Mimochodem, co se bodu osm týč.... neměla by to být spíše "Železitá strava"? Nebo to byl záměr? O.o
    Každpoádně, rozhodně to byl zajímavý článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky nejsem žádný fitness typ, ale zrovna tohle mi přijde docela k věci dodržovat (alespoň část z toho).
      Správně by to asi měla být železitá strava, ale já tam napsala železná záměrně :)
      Díky :)

      Vymazat
  4. Kdysi jsem měla velké problémy se spaním. Pak jsem pomalu zjišťovala co na mě platí a co ne. Jsem ale bohužel jiná i v tomto a platí na mě pokaždé něco jiného. Ale co se mi osvědčilo je nechodit si sedat do postele. Mslím tím přes den. Prostě ráno vstanu a až když jdu vážně spát tak si zase lehnu. Už si ani nečtu z postele aby můj mozek věděl, že teď je čas spát :)

    Můj svět / Bilbovy knihy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky docela dobrá rada, je pravda, že já přes den do postele většinou taky nechodím - povaluju se převážně na kanapi a ono je pravda, že když si mozek zvykne, že v posteli se zkrátka jen spí, může to mít potom taky nezanedbatelný vliv :)

      Vymazat
  5. Skvělý článek!! :)
    Hodné tipů znám, ale ostatní určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ideální článek pro mě :) já už několik týdnů spím asi jen šest hodin denně :O

    OdpovědětVymazat
  7. Moje spánkové návyky jsou většinou velmi podivné. Někdy jsem schopná spát do od jedenácti večer do jedenácti dopoledne, jindy celou noc zírám do zdi a čím víc se snažím usnout, tím míň to jde. Po takové probděné noci ale bývám většinou přes den aktivnější než bych kdy byla s optimálním počtem hodin spánku. :D Jinak super článek, třeba mléko jsem před spaním nikdy pít nezkoušela (jenom mléko s medem, což byla nechutnost nejvyššího kalibru) :)

    OdpovědětVymazat
  8. Spánek je sice moje oblíbená činnost - v mém slovníku to je činnost - ale moc tomu nedopřávám. Já chci spát, ale nemůžu. Většinou usínám až dávno po jedné ráno a stavím o půl šesté. Jednou za čas jdu spát i před půlnocí, ale pak jsem ještě více unavená. Moje tělo má tolik energie, že nedokáže odpočívat. Kávu ani energetické nápoje nepiju, ale z důvodu, že to není zdravé.. A taky proto, že po nich usínám třeba i ve škole - jo to se mi stalo. Mléko s medem zkusím, nikdy jsem o tom neslyšela, takže děkuji za informaci! Počítala jsem, že spím průměrně 4.5 hodiny denně. Ano, já vím, je to nezdravé, ale moje tělo si dělá co chce. A prosím, neříkejte to Moriko, zabila by mě. Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám momentálně režim taky patřičně rozházený, vlastně jsme na tom dost podobně, akorát já místo v jednu usínám "už" ve dvanáct.
      Já už jsem ve škole taky usnula, pamatuju se, že jsem takhle jednou zaspala celý dokument, co nám někdo pouštěl :D
      Nikomu to neřeknu, to je jasný :)

      Vymazat
  9. To jsou skvělé tipy :) Můj spací režim je dost rozházený :) Spí se mi dobře, ale stejně se občas ráno probudím unavená :) Takže někde bude chyba :)Myslím, že v tom, že každý den chodím spát a vstávám v úplně jinou dobu :D

    OdpovědětVymazat
  10. Se spánkem mám sem tam problém, protože se hodně cpu před spaním. Dám si třeba večeři v osm večer a jdu spát v půl desáté. O víkendu si ráda přispím a jdu spát pozdě, takže jsem v pondělí jak přejetá traktorem :D Ale člověk se hold potřebuje za ten pracovní týden dospat. Je pravda, že o víkendu spím tak deset hodin! :D Meduňku si teď dávám a nevím, jestli mě to pomáhá nebo ne.. Snažím se třeba si zalézt kolem osmé večer do postele, vzít si knížku a číst si. Docela mě to unaví, to je pravda :) A jinak zajímavý článek s dobrými radami :)

    OdpovědětVymazat
  11. Já teda naštěstí, už rok zvládám spát v pohodě.Já teda kávu ani podobné věci piju max. 1 týdně ráno, když jdu do školy, takže mi nehrozí, že bych měla moc kofeinu. :D Před spaním si dávám většinou nějaký oplatek nebo nějaký jogurt. :D Super článek! ^^
    Sofi♥

    OdpovědětVymazat
  12. Rozhodně zajímavý článek! :) nicméně já spím jak dudek za jakékoliv situace a kdykoliv :D
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  13. Tak v prvom rade sa ospravedlňujem, že som sem dlho nezavítala, no škola je škola, dosť som zanedbávala blog, písanie, všetko.
    So spánkom mám problémy, hlavne cez prázdniny som hrozne nemohla zaspať, mala som totálne rozhádzaný režim. S príchodom školy sa to upravilo, pretože veď to poznáme, námaha mozgu, ranné vstávanie.
    Ešte som vraj nemala piť zelený čaj, ten tiež raj veľmi neprospieva. A čo som počula tak zaručený tip sú ľahké sacharidy.
    Ja som taká špecifická osoba, že potrebujem mať úplne ticho, pretože vtedy vôbec nezaspím. A najviac,keď o šiestej ráno už začali čvirikať vtáčiky :D

    OdpovědětVymazat
  14. Já jsem spíše ranní ptáče. Dodržuju vpodstatě všechna pravidla, spánek mám dobrý... Užitečný článek! ☺

    Blogerka Klárka

    OdpovědětVymazat
  15. Já jsem měla dlouhou dobu problémy s nespavostí a napravila to nakonec až výměna matrace za kvalitnější. Objednávala jsem si ji před rokem z https://www.studiomatrace.cz/ a nemůžu si ji vynachválit.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.