Svátky jara osmkrát jinak

Velikonoce. Ať už patříte mezi věřící, pro které jsou tyto dny jedny z nejdůležitějších v celém roce, kdy došlo k zmrtvýchvstání Ježíše Krista, nebo mezi lidi, jež při této příležitosti oslavují příchod jara, svátky Velikonoc rozhodně nejsou něco, o kolo čeho byste prošli bez povšimnutí. Já osobně se neřadím mezi věřící, ale ani mezi lidi, kteří by oslavování svátků a dodržování tradic obecně nějak zvláště prožívali. I přesto mám ale vzato kolem a kolem všechny tyto svátky ráda. Velikonoce pro mě znamenají příchod jara, příchod slunce, veselé barvy a samozřejmě několik dní volna. 
I když tedy, jak už jsem se zmiňovala, se neřadím mezi část populace, která si parapety a noční stolky zdobí plyšovými kuřátky, králíčky a malovanými vajíčky, přijde mi neskutečně zajímavé porovnávat, jak se stejný svátek vlivem času a místa pozměnil. A proto jsem tu i s dnešním článkem, kde vás seznámím s několika zajímavými fakty, údaji a rozdíly o tom, jak se tradice a oslavy v jednotlivých krajích světa liší. Možná se budete až divit, čeho všeho jsou lidé schopní!

Ve většině zemí přetrvala tradice barvení vajíček, stejně je tomu samozřejmě i u nás. Ve velké spoustě z nich (jistě budete znát kupříkladu Anglii, USA nebo Austrálii) také přetrvala tradice jejich schovávání a následného hledání, která se postupně rozšířila i do dalších částí světa. V Irsku taktéž zdobí kraslice, s výjimkou toho, že všechna vejce nakladená na Velký pátek jsou označená křížem.

V Bulharsku sice místní vejce taktéž barví, ale provádějí s nimi ještě jednu docela jinou specialitu - zde je totiž jednou z tradic ťukání vařených vajíček o sebe. Vajíčka ťukají a narážejí vzájemně jedno do druhého, dokud se ve skořápce jednoho z nich neobjeví prasklina. Člověk, kterému v ruce zůstane vajíčko v celku, bude mít prý šťastný rok. A u pohybu ještě malou chvíli zůstaneme. Tentokrát se přesuneme pro změnu do Francie. Jistě víte, že se říká: Na Velký pátek odletí všechny zvony do Říma. Proto zde od Velkého pátku do neděle nebijí zvony. Už málo se ale ví, že jednou z milých tradice je také tzv. kutálení vajíček z kopce. Ta vajíčka, která svou cestu ze svahu přežijí nerozbitá, symbolizují kameny odvalené z Kristovy hrobky.

Oslavy Velikonoc na Filipínách, zdroj: www.ceskatelevize.cz
Naproti tomu v Německu se k vajíčkům chovají o poznání lépe, dokonce je věší na stromky. Poměrně zajímavou a neobvyklou tradicí dodržovanou v této zemi je tzv. Velikonoční oheň. Jedná se o to, že se na jedno místo svezou vánoční stromky, které se posléze hromadně spálí. Tento počin nese význam očištění se od znaků uplynulé zimy a zároveň přípravy na příchod jara.

Pokud vás moc nebere demolování vajíček a pálení stromků, můžete se stavit na Filipínách. Zde mají totiž ještě pikantnější tradici: do městečka zvaného San Pedro Cutud se každoročně sjíždějí věřící, kteří po vzoru Ježíše Krista nesou svůj vlastní kříž a posléze se na něj údajně nechají krátce přibít (neboli ukřižovat - a to naprosto bez legrace) jako pokání. Tento rituál bývá kritizován, častokrát dokonce samotnou církví. Ale čistě mezi námi - divíte se jim?

A s touto bombou taktéž dnešní článek ukončím. 
Jak jste na tom Vy a Velikonoce? 
Co pro Vás znamenají? Oslavujete je nějak?

9 komentářů:

  1. Velikonoce moc neřeším, vajíčka nabarvím, přítel vymrská holky v rodině a hotovo. Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc hezky jsi zdokumentovala různé velikonoční zvyky v různých krajích. Ten "zvyk" s ukřižováním jsem viděla jednou v televizi a nebyl to fake. Bylo to hrozné. Já ty svátky neřeším a nepatřím mezi věřící. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  3. Velikonoce, jakožto osoba, která se jen tak nenechá od někoho šlehat (nebo hůř polít vodou), jenom proto, že to mi to údajně zajistí krásu (jakože nezajistí, s tím jsem smířená), a ještě ke všemu za to dávat čokoládu (která se mi hodí víc než krása), upřímně nenávidím. Ale ta část s barvením vajíček a roztomilými (případně čokoládovými, což je ta lepší varianta) beránky a králíčky není zase tak špatná. :D
    Super článek, nevěděla jsem, že tradici přibíjení na kříž pěstují i na Filipínách, měla jsem za to, že podobně trhlí jsou jen v Mexiku. :')

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tvoje definice Velikonoc je naprosto přesná :D
      Já jsme zase nevěděla o Mexiku :)

      Vymazat
  4. pěkně napsané a zdokumentované.. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavý článek :D Já se přiznám, že jak u nás byla holčičí koleda, tak to šlo úplně mimo mě a já to zjistila až večer :D

    OdpovědětVymazat
  6. Ty skořápky s tím osením jsou božííí <3 to bych brala i u nás... místo výprasku hledat vajíčka :) to ukřižování je fakt už moooc :( někteří lidé to až moooc prožívají!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Lory veselé velikonoce a krásný příchod jara :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.