Pojďte se bát!

Vzhledem k tomu, že je to již delší doba, co jsem vydala nějaký filmově zaměřený článek, rozhodla jsem se to napravit tímto způsobem: dnes se totiž budeme bavit o hororech, konkrétněji o mých momentálně deseti nejoblíbenějších. Žebříček jsem se pokoušela sestavit sloučením podílů strachu, napětí, dobré zápletky, nápadu a pak samozřejmě grafického i hereckého ztvárnění. Tento žánr filmů jsem si za poslední rok poměrně hodně oblíbila, proto bylo dost těžké vybrat snímků jen deset a proto vás zcela jistě do budoucna čeká další pokračování tohoto článku.
Už ale dost řečí. Jste připraveni se bát? - jestli ano, pojďme na to, jestli ne, zkuste to taky! (Vždyť nemáte, co ztratit, při nejhorším si pro vás přijde démon.)

10. místo: Haunter
zdroj plakátu
Originální název: Haunter
Žánr: Mysteriózní/Thriller/Horor
Vydání: Kanada, 2013
Hrají: Abigail Breslin, Stephen McHattie, Sarah Manninen, Michelle Nolden, Peter Outerbridge, David Hewlett, Peter DaCunha
Anotace: Lisa Johnson, duch dospívající dívky, která se dozví, že je mrtvá, straší v domě někde v severním Ontariu. Spolu s rodiči a bratrem, kteří si nejsou vědomi toho, že jsou mrtví, uvízla ve stejném dni, kdy byla zavražděna v roce 1985. Dozvídá se více o svém okolí, uvědomí si i to, že může navázat kontakt s lidmi v jiném časoprostoru. Když zkoumá tuto schopnost, objeví se bledý muž, a varuje ji, aby přestala. Lisa se ale nenechá odradit a používá osobní věci jiných lidí zabitých v domě, aby se spojila s Olivií, která je součástí rodiny v domě z budoucnosti a má se stát další z obětí. (překlad anotace z en.wikipedia.org)

Desátou příčku mého žebříčku si pro sebe urval kanadský snímek Haunter, vyprávějící o zemřelé dívce uvízlé v čase. Film si mě získal především tím, že divák od začátku takřka dokonce vůbec netuší, co se v tom zatraceném domě děje a jakmile se dozví odpověď na jednu ze svých otázek, objeví se dalších deset. Tato výsada může být zároveň ale i slabinou, jelikož přehnaná komplikovanost může mást. Haunter vám nenabídne žádné uřezané končetiny, hlavy a tak podobně, sází totiž především na psychiku, přičemž právě tento typ hororů já osobně preferuji. Styl, kterým byl film natočený, efekty i herecké obsazení mi vyhovovalo - nijak přehnaně dobré, ale obstojné a hodící se do celkové atmosféry. V souvislosti s tímto snímkem se většinou nesetkáte s převelikou chválou, ale mě se zkrátka líbil.

Strach: ★★★
Nechutnosti: 
Celkový dojem: 


9. místo: Ti druzí
Zdroj
Originální název: The Others
Žánr: Horor/Mysteriózní/Thriller/Drama
Vydání: USA/Španělsko/Francie/Itálie, 2001
Hrají: Nicole Kidman, Fionnula Flanagan, Christopher Eccleston, Alakina Mann, James Bentley, Eric Sykes, Elaine Cassidy, Renée Asherson, Keith Allen, Bodhi Elfman, Michelle Fairley...
Anotace: Je konec druhé světové války a Grace (Nicol Kidmanová) s dvěma dětmi čeká v Jersey na manželův návrat z bojů. Děti trpí alergií na sluneční světlo - jejich rozlehlý dům je proto celý potemnělý a v jeho zšeřelých zákoutí se kromě Grace, dětí a služebnictva skrývá cosi dalšího Alejandro Amenábar, režisér španělsko - chilského původu, jehož celosvětově úspěšný snímek OTEVŘI OČI (ABRE LOS OJOS) s Penelope Cruzovou z roku 1997 se dočkal americké coververze pod názvem VANILLA SKY, dokončil snímek TI DRUZÍ už v angličtině a v americko-francouzsko-španělské koprodukci. Film s Nicol Kidmanovou v hlavní roli se prvních osm týdnů udržel v první pětce US BOX OFFICE a jen v USA vydělal přes 96 miliónů dolarů. (oficiální text distributora)

Jak je známo, slavná jména zdaleka ne vždy zaručují dobrý film. Ti druzí s Nicole Kidman v hlavní roli naštěstí k těmto případům nespadají. Film má skvělou zápletku, prostředí je tak podivně ponuré a neuvěřitelné, až mu nakonec skutečně začnete věřit. Líbí se mi zde skutečnost, že divák od začátku do konce neví, na čem je, příběh ho tahá za nos a v závěru děje ho vyplivne zcela zmateného, ale nadšeného. Snímek je dobře zpracován a jeho všeobecná chvála je tedy zasloužená.

Strach: ★★
Nechutnosti: 
Celkový dojem: 



8. místo: Insidious
Zdroj
Originální název: Insidious
Žánr: Horor/Thriller
Vydání: USA / Kanada, 2010
Hrají: Patrick Wilson, Rose Byrne, Ty Simpkins, Johnny Yong Bosch, Lin Shaye, Leigh Whannell, Barbara Hershey, Joseph Bishara, Jeannette Sousa, Ruben Pla, Angus Sampson, Corbett Tuck...
Anotace: Příběh o mladé rodině a jejich synovi, který se po tragické nehodě nachází v kómatu. Jakkoliv se zdá, že situace nemůže být horší, rodiče stále ještě netuší, že tělo jejich chlapce slouží jako vstupní brána pro pomstychtivé duchy, zatímco jeho duše je uvězněna v temném zapomnění. (zdroj: csfd.cz)

Insidious je poměrně známý duchařský kousek, který se vyžívá v lekačkách všeho možného druhu. Film se mi líbil především kvůli poměrně originální zápletce, která ale postupem času bohužel místy byla tak trošku přitažená za uši. Na její obhajobu musím ale zase nechat být, že horory nikdy nemají perfektní děj a v tomto případě se alespoň vydařilo diváka pořádně vyděsit. Herecké ztvárnění ušlo a efekty jsou moc pěkné.

Strach: ★★
Nechutnosti: 
Celkový dojem: 


7. místo: V zajetí démonů
Zdroj
Originální název: The Conjuring
Žánr: Horor
Vydání: USA, 2013
Hrají: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Ron Livingston, Lili Taylor, Shanley Caswell, Joey King, Hayley McFarland, Christy Johnson, Mackenzie Foy, John Brotherton, Steve Coulter...
Anotace: Hrůzostrašný případ z domu v Amityville nebyl první – ještě dříve došlo k záhadným děsivým událostem v Harrisville. Film „V zajetí démonů", natočený podle skutečných událostí, vypráví hrůzný příběh světově proslulých vyšetřovatelů paranormálních jevů Eda a Lorraine Warrenových, kteří byli pozváni na odlehlou farmu, aby pomohli rodině terorizované temnými silami. V nejhrůzostrašnějším případu svého života jsou Warrenovi nuceni utkat se s mocnou démonickou bytostí. (oficiální text distributora)

V zajetí démonů je další chválený kousek a tentokrát založený na skutečných událostech, což ho dělá o to děsivějším. Film je udělaný zajímavým způsobem, démonická zápletka poměrně klasická, spousta okamžiků k leknutí, ale kupodivu se divák bojí méně, než by se ze začátku dalo očekávat. Každopádně se ale jedná o snímek, který stojí za to zhlédnout.

Strach: ★★
Nechutnosti: 
Celkový dojem: 


6. místo: Jessabelle: V tváři démona
Zdroj
Originální název: Jessabelle
Žánr: Horor/Thriller
Vydání: USA, 2014
Hrají: Sarah Snook, Mark Webber, Joelle Carter, David Andrews, Amber Stevens, Ana de la Reguera, Larisa Oleynik, Chris Ellis, Brian Hallisay...
Anotace: Jessie po tragické nehodě přijde o snoubence a sama zůstane ochrnutá. Aby našla klid, nastěhuje se do starobylého domu v Louisianě, který kdysi patřil jejímu otci. Brzy se tam však začnou dít podivné věci a Jessie najde záhadný vzkaz od své matky, která zemřela před mnoha lety. Brzy pochopí, že tento dům je už dávno obýván i nějakou jinou bytostí. (Forum Film CZ)

Od Jessabelle jsem očekávala hodně a toho se mi více méně i dostalo. O tom konečně vypovídá i fakt, že snímek je z dílny mistrů, kteří mají na svědomí i legendy jako je Paranormal Activity, Sinister nebo The Purge. Film má zajímavou zápletku, která si pohrává s divákovým podvědomím a taktéž obsahuje velkou škálu způsobů, jak ho ještě k tomu pořádně vyděsit. Obsazení mi padlo, efekty jsou skvělé. Opravdu skvostný kousek.

Strach: ★★
Nechutnosti: 
Celkový dojem: 



5. místo: Paranormal Activity: The Ghost Dimension
Zdroj
Originální název: Paranormal Activity: The Ghost Dimension
Žánr: Horor
Vydání: USA, 2015
Hrají: Olivia Dudley, Brit Shaw, Maria Olsen, Aiden Lovekamp, Jessica Tyler Brown, Chloe Csengery, Cara Pifko...
Anotace: Než se nastěhujete do nového domu, zjistěte si, kdo v něm bydlel před vámi. Pokud to neuděláte, tak se alespoň nedívejte na videozáznamy, které po sobě vaši předchůdci zanechali. Právě tyhle školácké chyby spáchal herní vývojář Ryan. Ten se s rodinou (poněkud upjatá manželka Emily a šestiletá dcera Leila) a se svým lehce neschopným mladším bratrem nastěhoval do domu, který je divákům předchozích dílů série důvěrně známý. Stejně tak znají i „strašidelné sestry" Katie a Kristi, aktérky podivných záznamů na nalezených videokazetách. To, co diváky hluboce znepokojuje, protože vědí své, začne Ryana děsit až ve chvíli, kdy holčičky na dvacet let starých záznamech začnou reagovat na to, co se v domě právě teď odehrává. Pak ještě Ryan nalezne kameru, která umí zaznamenávat paranormální jevy, a záhy mu dojde, že s ním v jeho novém domě bydlí také síly, s nimiž by se nikdo normální nikdy setkat nechtěl. Seznam obětí, které mají na svědomí, je už pořádně dlouhý, otázkou zůstává, zda na jeho konec přibude i jméno Ryana a členů jeho rodiny. (CinemArt)

Vzhledem k tomu, že se řadím mezi fanoušky této hororové série, na filmu jsem byla na konci loňského roku dokonce i v kině a vy jste na blogu již mohli číst rozsáhlejší recenzi. Tvůrci tentokrát hodně přitlačili na pilu, sice se nejedná o horor se sekáčkem v ruce, ale i tak budete mít strachy pěkně nahnáno. Já jsem oka nezamhouřila ještě několik dní poté.

Strach: ★★
Nechutnosti: 
Celkový dojem: 

4. místo: Ospalá díra
Zdroj
Originální název: Sleepy Hollow
Žánr: Horor/Mysteriózní/Thriller/Krimi
Vydání: USA/Německo, 1999
Hrají: Johnny Depp, Christina Ricci, Miranda Richardson, Michael Gambon, Casper Van Dien, Jeffrey Jones, Richard Griffiths, Ian McDiarmid, Michael Gough, Christopher Walken, Marc Pickering, Lisa Marie, Steven Waddington, Claire Skinner...
Anotace: Mladý newyorský konstábl Ichabod Crane je pro svou racionalitu a snahu využívat k práci moderních metod trnem v oku svým nadřízeným. Ti ho proto roku 1799 pošlou do odlehlé vesnice Ospalá díra, kde došlo již ke třem záhadným vraždám. Místní lidé věří, že mrtvého Van Garretta, jeho syna a vdovu Winshipovou, nalezené bez hlav, má na svědomí legendární bezhlavý jezdec, což byl podle legendy krutý hesenský žoldák, který bojoval během americké revoluce na straně Angličanů a před dvaceti lety zabit v lesích poblíž vesnice. Teď se prý mstí a nedá pokoj dokud nenajde svou hlavu. (oficiální text distributora, zkráceno)

Od Ospalé díry jsem toho čekala hodně a jak se ukázalo, Johnny Depp mě opět nezklamal. Film má skvělou zápletku, herci jsou skvělí a právě díky zmiňovanému Deppovi se uprostřed řezání hlav dokážete nejednou zasmát. Jak už vyplývá z předchozí věty, tentokrát se pro změnu jedná o horor, který místo psychické stránky člověka využívá k zastrašení krev, krev a krev. Což se dalo konec konců čekat, když se jedná o snímek z dílny legendárního Tima Burtona. Film není pro slabé povahy, ale je skvěle udělaný a mě moc bavil.

Strach: ★★
Nechutnosti: 
Celkový dojem: 


3. místo: Sinister
Zdroj
Originální název: Sinister
Žánr: Mysteriózní/Horor/Thriller/Krimi
Vydání: USA, 2012
Hrají: Ethan Hawke, Juliet Rylance, Vincent D'Onofrio, James Ransone, Michael Hall D'Addario, Fred Dalton Thompson, Clare Foley, Cameron Ocasio, Victoria Leigh, Nicholas King...
Anotace: Ellison, autor detektivních románů, objeví na půdě svého domu staré filmové pásy, související se záhadnými vraždami, jež se tu kdysi staly. Pátráním po vrahovi však zkříží cestu celé své rodiny s neznámou nadpřirozenou bytostí a uvrhne ji tak do obrovského nebezpečí. (oficiální text distributora)

Sinister je pravým ztělesněním děsu. Jedná se o jeden z prvních hororů, které jsem viděla a tehdy jsem si naložila na záda vážně velký náklad. Sinister je totiž nejenže děsivý a nechutný, ale i do hloubky promyšlený. Herecké ztvárnění je obstojné, efekty pěkné a toto všechno zaviní, že ještě dlouhé dny poté se budete večer ohlížet po oknech i chodbách, jestli tam náhodou někdo není.

Strach: ★★
Nechutnosti: 
Celkový dojem: 


2. místo: Ouija
Zdroj
Originální název: Ouija
Žánr: Horor
Vydání: USA, 2014
Hrají: Olivia Cooke, Ana Coto, Douglas Smith, Daren Kagasoff, Erin Moriarty, Shelley Hennig, Matthew Settle, Robyn Lively, Bianca A. Santos, Sunny May Allison, Afra Sophia Tully, Lin Shaye...
Anotace: Není nic snazšího než vyvolávat duchy v domě s velmi temnou a pohnutou minulostí. Přesvědčila se o tom Debbie, která ke své smůle nerespektovala základní pravidlo „hry" Ouija. To praví, že by ji člověk v žádném případě neměl hrát sám. Z blonďaté krásky, která měla život před sebou, se kvůli tomu stal oběšenec, jenž už to má za sebou. Truchlící přátelé její náhlý odchod nemůžou pochopit a při pátrání po možných důvodech v Debbiině pozůstalosti narazí i na dřevěnou desku Ouija. Není nic snazšího než se na to zeptat přímo Debbie. A ještě lépe – zeptat se na místě, které bylo němým svědkem jejího tragického konce. Asi žádný z účastníků spiritistické seance ale ve skutečnosti nevěří tomu, že by se od kamarádčina ducha něco dozvěděli. Jenže pak s nimi začne deska komunikovat. Výjimečný a nečekaný zážitek však pro některé z nich může být úplně posledním v jejich životě. Otevřený komunikační kanál do záhrobí je totiž mnohem nebezpečnější, než by se mohlo zdát a někteří duchové si nechtějí s živými jen popovídat. (CinemArt)

U Ouiji jsem si myslela, že se bude jednat o takový průměrný horor s duchařskou hrou. Jak šeredně jsem se ale spletla! Sice se jedná o duchařský snímek, zápletka je jednoduchá stejně jako děj, ale ještě jsem se snad žádného hororu nebála tak moc jako právě tohohle - dokonce jsem několikrát vykřikla i nahlas. Snímek má skvělé efekty, dobré obsazení a vychytrale umístěné "děsící" prvky. Pokud se opravdu chcete bát, tohle je něco pro vás.

Strach: ★★
Nechutnosti: 
Celkový dojem: 


1. místo: Nothing Left To Fear
Zdroj
Originální název: Nothing Left To Fear
Žánr: Horor
Vydání: USA, 2013
Hrají: Anne Heche, James Tupper, Ethan Peck, Rebekah Brandes, Wayne Pére, Jennifer Stone, Clancy Brown, Michelle DeVito, J.D. Evermore...
Anotace: Mladá rodina se vydává přes polovinu země do domu, kde chce začít znovu a zapustit tu kořeny. Idylické městečko vyvolává dojem, že se to podaří. Nikdo však netuší, že je čeká příběh zrady a zla, o jakém se jim nezdálo ani v nejhorších snech. Komplikovaný vztah dvou sester, z nichž každá hraje významnou roli ve starobylém rituálu, rozpoutá běsnění, které změní rodinu navždy. Příběh vyplývá z folklóru kolem starobylého města Stull v Kansasu. Místní obyvatelé věří, že město je jednou ze sedmi bran pekla. (zdroj: csfd.cz)

A máme zde první místo, které zabírá americký horor Nothing Left To Fear, který mě dlouhou dobu pronásledoval a vážně hodně jsem si ho oblíbila. Nejedná se ani tak o snímek, který by využíval momentu překvapení, ale i tak na vás na obrazovce vyskočí hotové peklo a zanechá ve vás pořádnou kopu pochybností. Efekty jsou skvělé, obsazení skvělé, zkrátka skvělý film, který určitě musíte vidět!

Strach: ★★
Nechutnosti: 
Celkový dojem: 



A co vy a horory? 
Vyhýbáte se tomuto žánru, nebo ho máte v oblibě? 
Jaké jsou vaše oblíbené hororové kousky?

8 komentářů:

  1. Na horory nejsem, viděla jsem akorát Ženu v černém, ale jinak na tenhle žánr nejsem. Knížka mě nevadí, ale jako film vůbec. Jinak u mě na blogu je soutěž ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě k tomu přivedla mamka, jinak bych se na horory sama od sebe dívat asi nikdy nezačala. Jinak Ženu v černém taky plánuji zhlédnout, tak jsem zvědavá :)

      Vymazat
  2. Já patřím k lidem, kteří sebou polekaně trhnou, když topinkovač náhle vyplivne upečené topinky, takže se v hororech přirozeně moc nevyžívám. Naposledy jsem s kamarádkou viděla horor Zrcadla, ale neustále jsem u toho usínala, jelikož byly asi tři ráno a navíc to bylo tak příšerně nadabované, až to bylo spíše směšné než strašidelné. Místo doslovných překladů slova 'fuck' se tam totiž snažili nacpat méně sprostá slova a sledovat chlápka, jak tak krásně procítěně sakruje, když naštvaný démon vraždí jeho rodinu bylo zkrátka k popukání. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já sebou taky škubu a občas mám pocit, že jakmile jsem doma sama, slyším i trávu růst :D
      Ten neznám, ale už podle líčení toho dabingu mě to dost zaujalo xD

      Vymazat
  3. Ja sa v hororoch vyžívam sledujem horory skoro od mala. Tvoj výber ma dosť zaskočil. Keď si vyberám hocijaký film tak 1. Kritérium je, že nesmie byť americký. Ja americké filmy už ani nepozerám lebo sú jedno velké klišé, už od desiatej minúty filmu viem čo sa stane.
    Na paranormal aktivity mám jednu úsmevnú spomienku a to tú, že keď už hlavné postavy vedeli, že tam je ten duch tak sa snažili újsť z domu a ako bežala nejaká žena tak ju to tam podtrhlo a ja som sa začal nehorázne smiať a vtedy o mne kamošky vyhlásili, že sa so mnou nedajú pozerať horory lebo sa pri ních smejem.
    Ak by som ti mohol odpoučiť horor tak asi silent hill.
    V lete sa chcem ísť pozrieť na horor slenderman.
    No a asi takto nejako vyzerá môj hororový život......Jajo :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velká část z nich je klišé, to máš pravdu, ale snažím se vybírat jen ty zajímavé a to tyhle dle mého názoru jsou. Já se u hororů taky hrozně často směju, z toho si nic nedělej xD
      Silent Hill jsem viděla a naopak se mi to moc nelíbilo - no jak se říká: sto lidí, sto chutí.

      Vymazat
  4. To je fantastický výběr, lahůdkový. Já se moc ráda bojím a mám v oblibě psychologické horory, nikoliv uřezané hlavy a podobné nechutnosti. Strach a hrůza cílená na psychiku je to pravé hororové. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  5. Nejvíc mě zaujala asi 4. Ale jí hororům nijak nehodluji. Můj poslední pokus pustit si horor neskočil nijak slavně :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.